Från och med
 -
Till och med
Visar 761-770 av de 3313 senaste notiserna
Gunilla Carlsson och Seth Berkley från GAVI. Foto: Catarina Axelsson/UD (cc)

Fler unga kvinnor och flickor vaccineras mot livmoderhalscancer

Gunilla Carlsson träffade idag vaccinalliansen GAVI:s chef Seth Berkley. Syftet med mötet var att prata om hur Sverige och GAVI gemensamt kan arbeta för att rädda ännu fler barns och kvinnors liv och därmed bidra till att uppfylla millenniemål 4. Gunilla Carlsson välkomnade att GAVI nu har börjat erbjuda vaccin mot livmoderhalscancer (HPV-vaccin) till flickor och unga kvinnor, ett initiativ som Sverige har drivit hårt. GAVI beräknar att 2015 kommer två miljoner flickor och kvinnor i utvecklingsländer att vara skyddade mot livmoderhalscancer. Sverige bidrar med totalt en miljard kronor till GAVI under en fyraårsperiod.

Drottning Silvia, President Niinistö och presidentfrun Haukio samtalar med Harriet Wallberg Henriksson, rektor vid Karolinska Institutet. Foto: Hanna Björnfors/UD

Inkommande statsbesök från Finland

Idag fortsatte det finländska statsbesöket, där Finlands nyvalde president Sauli Niinistö och hans hustru Jenni Haukio besöker Sverige. Dagen inleddes med att det svenska kungaparet tillsammans med det finska presidentparet besökte Sverigefinska skolan i Upplands Väsby. Efter det gick färden vidare till Karolinska Institutet, där man tittade närmare på Science for Life-laboratoriet i sällskap med Utbildningsminister Jan Björklund. Stockholms stad stod sedan värd för en lunch ombord på S/S Stockholm. Efter lunchen fortsatte det finska presidentparet med besök på Finlandsinistutet, där Integrationsminister Erik Ullenhag talade. Dagen avslutades med en mottagning på Finska residenset.

Västra Götaland fortsatt störst på export - Västerbotten ökar mest

Nya siffror visar att Västra Götaland fortfarande är det län som exporterar mest av länen i Sverige. Men Västerbotten ökade sin varuexport snabbast under 2011, visar de nya siffrorna som UD analyserat baserat på statistik från SCB.

Vikten av friheten på nätet är en global framtidsfråga

Biståndsminister Gunilla Carlsson talar om vikten av friheten samt tillgången på nätet. Två grundläggande frågeställningar som ska tas upp under Stockholm Internet Forum. Se hela konferensen live på konferenswebben med start onsdagen den 18 april, klockan 09.00.

Seminarium om Rysslands WTO-anslutning

Den 27 april arrangerar Utrikesdepartementet ett seminarium om Rysslands WTO-anslutning för att informera om effekterna av Rysslands WTO-inträde och av dess nya åtaganden på handelsområdet.

Ansvarsfullt företagande, internetfrihet och mänskliga rättigheter

UD har tagit fram en ny skrift om internetfrihet och mänskliga rättigheter kopplat till Corporate Social Responsibility, CSR. Skriftens syfte är att med fokus på friheten på nätet uppmuntra till gemensamma åtgärder för att skydda och förbättra respekten för de mänskliga rättigheterna genom ett ansvarsfullt företagande. I skriften beskrivs utmaningarna och möjligheterna när vi banar väg för framtiden. Den baserar sig på befintlig kunskap i ämnet och tar upp vissa dilemman som IKT-sektorn står inför, liksom den vägledning som redan finns för företag.

I Umeå besökte handelsministern idag företaget Rapunzel som exporterar löshår över hela världen, här med vd Ida Backlund. Foto: Karin Nylund

Norrlandssatsningen fortsätter - Ewa Björling besöker Skellefteå och Umeå

Den 12-13 april besöker handelsminister Ewa Björling Skellefteå och Umeå som en del av den Norrlandssatsning som inleddes i mars. Hon kommer att göra företagsbesök och fortsätta dialogen om tillväxt i regionen.

Tsunamivarningar hävda

Med anledning av en jordbävning utanför Indonesien under onsdagen utfärdades tsunamivarningar i bland annat Indonesien, Thailand och Indien. UD stod i tät kontakt med de svenska ambassaderna i området och uppmanade svenskar på plats att hålla sig informerade via lokala medier och myndigheter och följa deras rekommendationer. Flera efterskalv registrerades under onsdag eftermiddag svensk tid. Tsunamivarningarna drogs tillbaka vid 17-tiden igår.

Raoul Wallenberg i 47 länder

- Att Raoul Wallenberg i år skulle ha blivit 100 år kommer att uppmärksammas i minst 47 länder, sa Olle Wästberg, regeringens samordnare för Raoul Wallenbergåret, vid den årliga Torgny Segerstedtföreläsningen i Göteborg på onsdagen.

Torsdagen den 19 april hålls en stor ceremoni i den amerikanska kongressen med Raoul Wallenbergs gärning i fokus. Det som sker i kongressen direktsänds till Kulturhuset i Stockholm som har ett möte öppet för allmänheten.

Kampen för internetfrihet ny frontlinje

Den 18-19 april arrangerar Utrikesdepartementet, .SE (Stiftelsen för Internetinfrastruktur) och Sida en internationell konferens om hur friheten på nätet kan bidra till den globala utvecklingen. Utrikesminister Carl Bildt står som värd när inbjudna aktivister, beslutsfattare och företagsrepresentanter från hela världen förs samman i Stockholm.